Vi är ett norrländskt par som sedan några år tillbaka är bosatta i Örebro. Våra intressen är bland annat djur, natur och kreativt skapande i olika former.

Vi tillverkar och säljer smycken av silver och halvädelstenar som går att köpa på vår hemsida; www.energismycke.n.nu

/David&Lisa



Våra ögonstenar









/David&Lisa

Några bilder..

..från idag..

/David&Lisa

Lördagsmys

Igår åkte vi till Peter och såg film och käkade godis.
Hur många hundar kan man ställa på diskbänken utan att det märks?! =)
Peter blev förvånad då vi också hade med oss godis..
Vilja letade efter godsaker i mattan..
/David&Lisa

liiite godis..

David var sugen på godis ikväll och köpte därför lite lösgodis...hm..
/Lisa

Det mörknar tidigt..

Det är bara att vänja sig vid denna mörka årstid..och värre kommer det ju att bli =).


 


/David&Lisa

Blåbär & Hallon

Fredagens middag blev inget mindre än pannkakor och drottningsylt =). Vilja och Bille fick lite turkisk youghurt på var sin tallrik..som Lila snabbt tjuvade av Billie..

/David&Lisa

Fåfäng

Jag är en fåfäng person och plattar mitt hår nästan varje dag. Nu gör jag mig i ordning för en sväng på stan med David..vi tänkte strosa lite och kanske ta en fika.
Hoppas ni får en bra fredag, vi hörs sen!
/Lisa

Favoritmiddag

Vi är pizzaälskare så igår blev det pizza här i Mosås med Peter och Leni.

Peter och Vilja myste på som vanligt =)


/David&Lisa

Balans

Man behöver balans i livet. Så efter en utvecklande tarotläggning ska vi nu se en serie om en man, Dexter, som dödar människor som begått hemska brott men som ännu inte fått något straff..Förstår att det låter lite märkligt men vi har alla (David, Lisa & Leni) har följt denna serie under flera säsonger så det ska bli spännande att se de nya avsnitten..
/David, Lisa & Leni

Vi myser

Vi har ätit en god middag och nu ligger vi i soffan och pratar..Snart ska vi lägga lite tarot för varandra, hehehe det ska bli roligt! =D.



/David&Lisa

Vi firar

Idag firar vi att vi fått en roligt meddelande angående våra smycken. Vi berättar mer sen =D.



Leni är på besök i Örebro i några dagar innan hon ska på mässa och sälja sin bok i Stockholm.
Ikväll blir det cirkelträff för vår del.

Ser ni att Vilja har fått en liten overall inför vintern? Väldigt dyr men det är lilla Vilja värd!=)

/David&Lisa

Genom mina ögon



Foto:Lisa
Några morgonbilder från ett soligt men kallt Mosås.


/Lisa

Startklara

Så här ser det ofta ut när vi gör oss klara inför en promenad. Alla vill med ut.
 
/David&Lisa

Vegburgare

En enkel middag och snart ska jag (Lisa) iväg och träna styrka.
/Lisa

Kväll i Mosås

Vi var på ett lite galet humör..=)


/David&Lisa

Smyckestillverkning

Blev så himla sugen på att göra smycken idag så det blev bland annat detta armband som känns lite vintrigt.
Armband med Ametist, Fancy Jaspis och silver.
/Lisa

En bra start på söndagen

Hade egentligen tänkt sätta mig på universitetsbiblioteket och plugga några timmar men tyvärr har någon gömt/stulit den bok som jag behövde. Så istället blev det bara en timmes pluggande och därefter en sväng till gymet. Nu har jag snart styrketränat i en månad och trots att jag inte alls har särkilt bra koll på alla grejer i gymet så tycker jag att det är himla kul. Den här typen av träning passar mig! Så Peter, jag kunde inte låta bli att träna nu på dagen så tyvärr får du träna själv ikväll. Fast det är kanske bara skönt att slippa mig, hahahaha! 






/Lisa

Igår hos Peter

Vilja tycker att det är superspännande att åka iväg med bilen. Billie tycker också att det är skoj så länge vi åker till någon som hon känner och tycker om, som tex Peter. Efter några timmars busande och sökande i mattan efter smulor (som eventuellt kunde ligga där) så hoppade Vilja upp i Peters säng började "bädda". Så gör hon nästan alltid när vi är borta hos någon och hon börjar känna sig lite trött.
En heltrevlig kväll tyckte Billie och Vilja speciellt med tanke på att Peter bjussade på lite vanlijsås..Farbror Peter är allt bra han =)
 
 
 
/David&Lisa

Äppelmys

Ikväll har Peter bjudit oss på en fantastiskt smarrig äppelkaka! Nu är vi mätta och glada =).






/David&Lisa

Lerigt & grått

Godmorgon på er!

Jag har varit ute en sväng med Billie, Vilja och Silje. Katten Silje tycker ibland att vi går lite för långt och för fort så då stannar hon halvvägs och möter upp oss på tillbakavägen. Smart Silje. Lite tråkigt väder idag men jag tror att vi slipper regn i alla fall. Hundarna blir ganska så skitiga efter en promenad eftersom dom befinner sig så nära marken =).






/Lisa

Go kväll

Ja då var det helg igen! Vi har väl inga planer direkt men ikväll kommer Peter ut till Mosås. Han pratade om att göra en äppelkaka så det hoppas vi på!=)

Vad har ni andra för er denna helg?

/David&Lisa

Vinter vitt

Det har tydligen snöat under natten för detta var vad jag möttes av när jag gick ut med Billie. Det är vackert med snö.



/Lisa

Vince Gill


Ja vi återvänder till något fint ännu en gång med Vince =) (klicka för att lyssna)
/David

Vi gillar naturligt


Vi har båda lätt för att fascineras av naturen och ikväll ropade David att jag skulle komma ut på balkongen och se på den vackra himlen.


En "fulbild" på oss från igår =)

/Lisa

Uppehåll

Vi tar det lugnt idag. Eventuellt blir det en sväng in till stan. Det regnar inte vilket är skönt!




/David&Lisa

Sötnosen Billie


Titta så söt jag är!


Här ligger jag i mattes knä, Vilja ligger bakom mig!

/Billie

Här och nu

Vi har just varit ute på en kort promenad med Billie och Vilja. Ikväll ska vi på cirkelträff och vi skulle visst bli bjudna på middag. Trevligt!




/David&Lisa

Dagens lunch

Japp det här var dagens lunch..egengjord tonfiskröra på ciabatta. Som vanligt säger jag- enkelt men gott!=)



/Lisa

Idag

Så fort det ligger något på golvet (som inte brukar ligga där) så är både katterna och hundarna framme för att undersöka och busa lite. Lila valde att lägga sig på min tygväska och Billie och Vilja hoppade direkt på dom smutsiga sängkläderna =).



/David&Lisa

Lika som bär

Påminner inte Vilja lite om en Lemur?=) Det tycker i alla fall jag..



/Lisa

Igår

Inget bloggande på 2 hela dagar men idag blir det andra bullar =).

Igår var jag iväg en sväng till stan, förbi Peter, åkte och handlade, hem och stekte pannkakor och sedan ut till David, Billie, Silje och Lila i Mosås. Om ni inte redan har testat att ha keso till pannkakorna så måste ni göra det! Jag använde mandelmjöl till pannkakssmeten och dom blev toppengoda. Jag tycker annars att det är ganska svårt att få till en smet som gör pannkakorna både snygga och goda =).




Retrotallrikarna har jag ärvt av mormor =).

/Lisa

Fler bilder..







/Lisa

En heldag

Idag har vi gått en sväng på söder, sett film på Cosmonova, teater på skeppsholmen och slutligen middag i gamla stan. Här kommer några bilder från dagen, fler kommer sen.



/Lisa

torsk till middag





/Lisa

Träning och en sväng på stan

Började dagen med sväng på gymet med Simon och därefter mötte jag upp mamma på stan. Vi kände oss inte så väldigt shoppingsugna med det blev ändå lite nya träningskläder. Jag fick ett par sköna träningsbyxor av mamma. Sedan bagav vi oss hem mitt i värsta rusningen och vi hade tur som kom med på tunnelbanan. Jag fick lite minnesbilder av hur det var att trängas på tågen i Indien..




Lika som bär?

/Lisa

Torsdagskväll på Palmis

Så här ser vi ut ikväll. Vi dricker te och äter choklad som mamma köpt i Amsterdam.



/Lisa

Tillfällig Header

Ja som ni ser så har Simon hjälpt till att ändra designen lite. Den får fungera tills vi har lärt oss att göra en snyggare =).

Jag är för tillfället på besök i Stockholm med mamma och Simon. Det blir nog lite shopping, teater, god mat och eventuellt nationalmuseet. Det kommer nog att bli en trevlig helg!



Så här såg det ut i morse då jag höll på att packa. Lila var nog lite sugen på att följa med eftersom hon hoppade ner och la sig i väskan.

/Lisa

Äntligen

Ja äntligen fick jag träffa min fina barndomsvän Therese idag som bosatt sig i stockholm. Vi gick till ett fik i gamla stan och åt lunch och pratade i flera timmar. Vi tänker så lika Therese och jag och hon känns verkligen som en syster till mig. Underbart att få umgås med henne!




Hon är vacker både på insidan och utsidan♥

/Lisa

Lila har blivit stor



Lila har växt på sig en hel del och i förra veckan fick hon gå ut för första gången. Det gillade hon och numera hänger hon vid dörren så fort hon märker att vi är påväg ut eller in.

/David&Lisa

Några till

Jag älskar bilder och att fota men är väl inte jätteförtjust i att bli fotad. Jag övar dock på det så idag har David knäppt av ett gäng med bilder på mig..och hundarna =)




Foto: David

Hösten är vacker

Här kommer lite bilder från idag. Nu ska vi iväg på cirkelträff.
Fler bilder kommer senare =)


Foto:David

Indiska kuddar

Vilja älskar att ligga på kuddar och extra härligt är det när solen lyser in så det blir varmt och skönt! Idag har Vilja valt att lägga sig på kuddarna som jag köpte i Indien.




Nu ska vi åka till David, Billie, Silje och Lila för ikväll är det cirkelträff och då får Vilja hänga med dom andra bustrollen.

/Lisa

/Lisa

Morgon på studievägen


 


/Lisa&Vilja

Idérikedom- ett vackert ord


ut ur kyrkan.se

Jag har bestämt mig för att gå ur svenska kyrkan. Jag tycker visserligen att deras frivilliga arbete för utsatta människor är bra men jag kan å andra sidan inte stödja den kristna synen. Jag anser att kristendomen till stor del bidrar till att männisor känner skuld, skam och otillräcklighet. Vem tusan uppfann synden? Inte särskilt kärleksfullt anser jag! Nej, jag kan inte längre stödja något som predikar om ett enda sätt att betrakta världen..det innebär för mig att man förminskar vår underbara värld!

Ha en toppenbra dag kära vänner!

Kram/Lisa

Paulo Freire

Jag älskar citat så här kommer ett från en mycket klok man som ägnat sitt liv åt att hjälpa fattiga och fötryckta människor i sydamerika med att komma till insikt och medvetenhet om sin situation.

"Denna värld, som människan är placerad i,

är inte en statisk och sluten ordning,

en given verklighet, som hon

måste acceptera och anpassa sig efter.

Den är ett problem som man skall

arbeta med och lösa"

-Paulo Freire

Blev så glad när Simon skickade sms idag och undrade om vi skulle ses. Nu har jag något roligt att se fram emot efter skolan! =) Simon, du borde verkligen läsa Freires bok "Pedagogik för förtryckta" jag tror du skulle gilla hans tankar!

/Lisa

Miniatyrer

Här kommer några fler bilder ifrån helgen..

(Klicka om du vill se dom större)





/David&Lisa

En skön helg

Den här helgen har bestått av bullbak, härliga promenader, filmtittande och massa mys med djuren. Jag tycker faktiskt att det är helt perfekt så =).



/Lisa

Bästa medicinen!

Alla borde ha husdjur och varför kan inte läkare ordinera "husdjur" likväl som motion till sina patienter? =). Djuren ger en så mycket kärlek, lugn, glädje och närhet vilket alla människor mår bra av. Vi är så otroligt tacksamma för alla fantastiska djur som vi får tillbringa vår vardag med. Dom ger oss livskvalité! ♥






/David&Lisa

Billie ballerina




För Billie är dans med armrörelser en naturlig del av vardagen! =)

/David&Lisa

Bullbak

Ikväll har vi ätit hembakade bullar och sett film med Peter. Bullarna blev gooooda och stooora.



/David&Lisa

Vacker som få

Jag tycker inte alls att det är konstigt att djurmönster är så "inne"  i modevärlden nu. Titta bara så vackra mönster och färger vår kära Silje har på sin päls!




/Lisa

Photoshop

Igår lekte jag och Peter lite med bilder i photoshop..



/David

Vilja gillar fest

Vilja hade en underbar kväll igår. Vi var 8 personer hemma hos mig och Vilja turades om att sitta i allas knän och bli klappad. Men när gästerna väl hade åkt och matte började stöka undan så var Vilja välidgt trött och hoppade upp i sängen och lade sig.



/Lisa

Torsdag eftermiddag




Idag har det regnat och nu är det mulet vilket är bra då man ska fota utomhus. Varmt är det också här i Örebro och alldeles vidstilla till skillnad från tidigare i veckan då det blåste kalla vindar.

Nu ska vi dricka kaffe och äta choklad. En perfekt eftermiddag helt enkelt.

/David&Lisa

Förberedelse



Foto: David&Lisa

Ikväll blir det tappas med indien-gänget. Vi ska spendera kvällen hos mig och idag har David hjälpt mig med att slänga ihop en underbart god pesto som jag bland annat ska bjuda på.

/Lisa

Bilder av Dennis

Vår kompis Dennis tog dessa testbilder för att visa hur det blir om man har ett makroobjektiv..alltså ingen ansträngning bakom bilderna men ganska fina ändå?

Med detta objektiv kan man zooma in på minsta sandkorn om man så önskar. Vi blir naturligtvis sugna på att investera i ett sånt objekti. Men det är ganska dyrt så vi får spara ett tag.



Foto: Dennis

/David&Lisa

Lite småprat i köket följt av en härlig höstpromenad

Höstiga bilder bilder på flocken..




/David&Lisa

Viljas morgon



Dagen började med att jag (Vilja) inte ville gå upp och "gömde" mig därför under filten..



..fast jag hade lite svårt att låta bli att kolla vad matte höll på med..

Efter morgonpromenaden hamnade jag i duschen eftersom jag hade rullat mig i fågelskit..matte verkade inte uppskatta lukten lika mycket som jag!

Men fy vad kallt det blev utan min tröja och blöt dessutom! Så jag hoppade upp i sängen och bäddade ner mig under täcket.

Ja, det var väl allt. Vi ses sen!

/Vilja

 

Jaha då var dagsturen med Billie avklarad..







Billie undrade nog vart den andra halvan tagit vägen. Inte lika roligt utan den vita faran att jaga och lurpassa på :(
Roligt att leka med kameran oxå, krävs en del tålamod har jag kommit fram till. Det är en utmaning att köra den i manuellt läge hehe..
Avslutade iaf promenaden med att sträcka ut handen till universum och bad att få lite hjälp och energi!
Nu ska jag dricka kaffe lyssna musik och drömma mig långt bort..

/David

Kanelbullens dag



Bild: Google

Jag undrar vem som egentligen hittar på att det ska vara kanelbullens dag eller semlans för den delen? Har aldrig riktigt förstått mig på det där. Men riktigt gott tycker jag såklart att det är. David är bra på att baka bullar (tycker han själv iaf) så vi får kanske ta och baka det någon dag..
Idag blir det nog ingen bulle för min del men istället blir det plugg och sedan träning ikväll.

Hon som beställde armbandet igår tyckte att det såg jättefint ut så idag ska jag posta det. Roligt att det blev som hon tänkt sig för det är alltid lite svårt att göra på betsällning när man inte känner personen. Fast å andra sidan är det kanske enklare eftersom man då inte har någon föreställning om vad den gillar och därmed går på känslan. Jo, så är det nog för min del! =)

/Lisa

Så gla man blir!

Fick en beställning på ett armband ikväll av en person som köpt ett armband av oss på Noramarknaden.

Så här skrev hon:

..Klart jag vill beställa ett till armband av er. Det jag har är ett av mina favoritsmycken numer. Jag tycker om smycken..... Så det kanske blir mer efter det jag beställer nu.


En sån här sak kan göra en riktigt glad en vanlig söndagskväll! =)
Så himla kul med beställningar och speciellt roligt är det när personen i fråga har önskemål om stenar och färger.

Hon som beställde ville ha ett med cerisrosa jaspisstenar och bergskristaller. Så nu har jag tillverkat det här och skickat bilden till henne så får vi se om det var något liknande hon tänkt sig!



/Lisa

Billie & David lek

 
 




Nytt objektiv

Igår köpte vi ett objektiv till kameran som ger bra skärpedjup och som passar ypperligt vid porträttfotografering. Tipset fick vi av vår fotograf-vän Dennis som nästan bara använder detta objektiv. Vi jobbar nu med att lära oss hur man får till alla inställningar i manuellt läge. Här är några första försök..inte helt skarpa men för det krävs mer träning samt ett bra stativ..




/David&Lisa

Porträtt Vilja

Så här ser Vilja ut idag, fin som vanligt! =)


Fotot:Lisa

Djur och natur

Imorgon ska vi ta med kameran ut och fota det vi gillar mest, djur och natur så klart! Vi har köpt en ny sak till kameran som vi måste testa..ska bara läro oss hur det funkar först =)

Några hastiga bilder från idag..



/David&Lisa

Härliga höst


Foto:David

Det blev en kort promenad tidigare idag för det blåste och var kallt. Men bor man i Örebro så får man helt enkelt vänja sig vid blåsigt väder!

/David&Lisa

Lördagsgodis



Vi kommer nog alltid att älska plockgodis! ;)

/David&Lisa

Lördag kväll

Vi har just ätit en god middag bestående av vegschnitzel och gräddädelostsås. Nu blir det kaffe, godis och film.



/David&Lisa

Mysigaste med hösten

Jo, jag och Vilja är överens om att det mysigaste med hösten är att få vira in sig i en filt och lägga sig i soffan och äta godis, tända ljus och se film. Det är vad vi ska göra ikväll med David, Billie, Silje och Lila. Mycket lördagsgodis kommer det att bli! Vilja kanske får lite extra "Frolic" ;).

Men först ska jag iväg och hämta upp böcker på både stadsbiblioteket och universitetet som jag behöver till hemtentan.



Vilja älskar den här mysiga filten.



Och jag har på mig mössa för första gången i höst. Får se om det blir för varmt att ha den på.

/Lisa

Värdelöst mynt


Foto:Lisa

Ja igår tappade 50-öringen sitt värde. Ganska skönt att slippa dom faktiskt. Jag hade 7 st kvar i plånboken.
Appropå plånbok, nu när jag bott här i södra Sverige i tre hela år så säger jag inte längre börs till plånbok vilket jag ju tidigare gjorde. Sen så uttalar jag "sju" och "Stockholm" lite varierande beroende på vilka jag umgås med tror jag. Men David är nog mer norrlänning än jag och dom flesta hör ganska snabbt att han kommer uppifrån. Lite svårare brukar det vara att höra VARS jag kommer ifrån =).

En helt annna sak, jääklar vad jag har ont i kroppen idag! Peter, du hade rätt i att träningsvärken skulle bli värre idag. Allt gör ont, att kliva ur sängen på morgonen, att sätta sig på toaletten, att ställa sig upp när jag suttit en stund vid dator, att gå ut med Vilja. Jag säger som jag och David brukar säga- Att det bara FÅR göra så här ont! Jag får trösta mig med att det blir bättre om några dagar och att det gör mig stark =)

Jag avslutar det här inlägget med några visdomsord;

♥ Var sann i ditt tal

♥ Ta ingenting personligt

♥ Ta ingenting för givet

♥ Gör alltid ditt bästa

-Don Miguel Ruiz


/Lisa

Dags att sova tycker Vilja!

1:a oktober lider mot sitt slut och Vilja har hoppat upp i sängen och somnat på huvudkudden. Jag tror att oktober kommer att bli en fin månad! Nu ska jag också göra mig i ordning och lägga mig och sova bredvid Vilja..det är det mysigaste som finns =)



Vilja matchar sängkläderna =)



Sötast i hela universum ♥

Godnatt!/Lisa

"Kerstins bröd med linfrö"

Idag har det inte hänt så mycket. Har varit på gymet med Peter och sen bara pluggat och ätit. Nu när jag har börjat aktivera mina muskler så blir jag hungrig som en varg! Lilla Vilja får passa sig så jag inte äter upp henne!;)
Jag och Peter började prata om att det var länge sedan vi åt ett gott bröd så i en pluggpaus (man måste ha många sådana) så slängde jag ihop mitt favoritbröd.
 
Receptet på det här brödet fick jag för några år sedan av Davids-kusinsers-mamma-Kerstin. Det är jättegott, nyttigt och superenkelt! Så som jag vill att recept ska vara helt enkelt.



Här är det om ni själva blir sugna. Det blir 2 st bröd:

2 dl linfrö (jag tar krossat)
2 dl solroskärnor
1 1/2 dl mörk sirap (man kan minska lite på mängden)
7 dl naturell youghurt
8 dl grahamsmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk salt

*Man kan även blanda i andra frön och nötter om man vill. Jag hade t.ex. i hackade mandel och pumpafrön.

Blanda alla ingredienser och rör ihop till en deg. Fördela degen i 2 formar.
175 grader i 30-40 min.



Godast är att lägga smör, ost och röd paprika på mackan, tycker jag =)

/Lisa