Vi är ett norrländskt par som sedan några år tillbaka är bosatta i Örebro. Våra intressen är bland annat djur, natur och kreativt skapande i olika former.

Vi tillverkar och säljer smycken av silver och halvädelstenar som går att köpa på vår hemsida; www.energismycke.n.nu

/David&Lisa



I svampskogen..igen..

Asiatisk medicin


Vi har nästan alltid en knöl ingefära här hemma. Det är ju både gott och nyttigt och här om dagen då vi åt sushi så gjorde vår vän Lisa inlagd ingefära som blev jättegod! På sushi-hyllan på ICA (eller andra affärer) finns färdiginlagd ingefära på burk men vi skippade den då den både var dyr (35 kr) och innehöll massa konstiga sker. 

I gårdagens middagswok hade vi i riven ingefära, chili och vitlök och åt tillsammans med qornfiléer och kall sås på turkisk yoghurt med ännu mera viltök =). Visst ser ingefäraknölen, som vi för tillfället har hemma, ut som en kräfta!?=)

I den vackra matlagningsboken "Under valnötsträdet" (första bilden) finns många fina recept med ingefära och jag ska kika lite nogare på dessa och hämta inspiration. Tack så mycket mamma för den fina boken!


/Lisa

"Energibollar"



Bakade de här nyttiga och energirika bollarna till mellanmål idag. Jag mixade ihop 1 ägg, en näve mandel och en näve hasselnötter, lite kakao, en skvätt kaffe, lite kardemumma och sukrin (istället för socker). Och som ni ser så rullade jag dom i kokos. Gott och mättande!

/Lisa

Linfröknäcke


Igår kväll satte jag igång och gjorde knapriga frökex som tog betydligt längre tid än jag räknat med =). Fast det beror på att jag hade i lite för mycket vatten. De här kexen ska torka i ugnen i ca 3 h (beroende på temperatur) men för mig tog det nästan 7! =) Men nu vet jag iaf att man inte behöver blötlägga fröna i så mycket vatten så nästa gång bör det gå betydligt fortare =). Jag kan verkligen rekommendera dom här knapriga kexen som går att smaksätta lite hur som. Jag valde att krydda det med torkad oregano, basilika, salt och chilipulver. Men det är bara fantasin som sätter gränser och nästa gång kan jag tänka mig lite kanel och kardemumma. Eller varför inte Rosmarin och havssalt? Det skulle nog också vara gott med grovhackade nötter, torkad fruk, torkade bär osv.. 

Så här gör du (på ett ungefär) om du vill testa själv:

3 dl hela linfrön
1 dl oskalade seamfrön
1 dl solrosfrön
Valfri smaksättning

Lägg fröna i en bunke och häll på vatten så det precis täcker dom (inte för mycket vatten som jag tog). Låt stå i ca 30 min. Bred sedan ut ett tunt lager av smeten på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på ca 50- 70 grader. Om man vill kan man sätta en bakduk i ungsluckan så att lite luft kan sippra ut. Några timmar senare, när knäcket går att lossa från pappret är det färdigt och kan då enkelt skäras eller brytas i bitar.


Bregott, prästost och gul paprika tycker jag är godast att ha på! =)

/Lisa

Kantareller och fästingar



Tidigare idag tog vi med oss hundarna ut i skogen för att leta svamp. Vi hittade en del, både gula kantareller men också lite trattisar. Om vi har förstått det rätt så kommer trattkantarellerna senare än dom gula? Det verkar i alla fall så..
När vi kom hem igen, efter dryga två timmar, var både vi och hundarna trötta och hungriga eftersom turen i skogen hade inneburit en del fysisik ansträning (kuperad terräng och bergsklättring). Men nöjda och glada till mods om vi bortser från de små fästingar som åkt snålskjuts med hundarna..Inte så roligt när dom små krypen hoppar av i sängen och sen sätter sig på oss..fast vid det här laget börjar man faktiskt vänja sig vid dom ;).

Ärlig som få


Barn är ju ofta ärliga och säger vad dom tycker och tänker och min käre vän Oskar är långt ifrån ett undantag. Han vet ofta vad han vill och säger högt vad han har på hjärtat. När vi just flyttat hit så sa han ofta att han inte gillade Billie, bara Vilja (han tyckte nog att Billie lät lite farlig). Men nu när han lärt känna Billie så tycker han om dom båda ;). Om ungefär en vecka blir den här kloka och intensiva killen 7 år, vilket såklart är stort och måste firas ordentligt! =) Nu ska vi bara försöka hitta en present värdig nog "Kung Oskar"! ;)

Bilderna ovan tog jag i lördags när vi var och badade och Oskar konstaterade, -du tar många bilder idag! Och det hade han ju alldeles rätt i för när jag överförde dom till datorn så visade det sig att det var dryga 300 stycken ;).

/Lisa

Raw Food Sushi


Idag testade vi att göra Raw Food Sushi, vilket innebär att man byter ut det kokta riset mot exempelvis blomkål. Det blev supergott och skönt att slippa dom snabba kolhydraterna =). Det här kommer vi nog att göra fler gånger..

Första och sista gången


Igår, efter att vi ätit lunch vid slottet, åkte vi hem och bytte om till badkläder. Det blev mitt allra första (och antagligen också sista) dopp för den här sommaren. Jag är en riktig badkruka och det var inte särskilt varmt i vattnet, men solen värmde ändå skönt uppe på land, trotts att klockan var vid middagstid. Nu känns det ändå riktigt bra att ha badat på en av sommarens sista varma dagar..?

/Lisa

Edens trädgård? ;)


Vid Löfta slott fanns både "förbjuden" frukt som växte längs med väggarna och ormar som slingrade sig i det gröna gräset. Vi råkade på både Huggorm (bilden) och Kopparorm och jag skulle vilja påstå att det var just huggormen som övertalade mig till att ta en tugga av det läckra päronet! ;)

/Lisa

Picknick vid slottet


Idag åkte jag, Lisa och Oskar till Löfstad slott och hade en härlig picknick i solen. Både igår och idag har det varit toppenväder här och det har snarare känts som sommardagar i juni än i slutet av augusti!
Det är verkligen vackert vid Löfsta slott och vi passade på att traska omkring både inne och ute, tittade på deras grönsaksodling och pallade lite smultron och päron som växte längs med en slottsvägg! ;) I vinter åker vi nog hit på julmarknad och äter nybakade pepparkakor i slottsköket och kanske unnar oss ett härligt julbord =). Men än så länge är det "sommar" och det är bara att njuta av värmen och ljuset!

(De små bildern är klickbara)

    
 
             
   
 
/Lisa

FF = FiskFredag



Tonfisksallad till lunch (bild) och lite senare blir det laxbiffar till middag. Fina fisken!

Spela död?


Hon är för underbar vår lilla Lila..

Vi har ofta sovrumsdörren stängd på natten eftersom Lila tycker om att busa då. På morgonen när hon äntligen får komma in så märker vi hur nöjd och glad hon är över att få sova på sängen. Att katter inte skulle vara sociala varelser är en ordentlig myt!

/David&Lisa

Livsnjutaren LILA

Bästa Billie & Vilja

Fint som snus


David gör eget snus eftersom det blir mycket billigare så. Vid tillverkningen av portionssnus behöver man en liten plattång för att försluta påsarna med.

All denna svamp!


Nu har vi precis förvällt svampen och vad gör vi då? Jo, vi ger oss ut på jakt efter mer! Mot svampskogen!

/David&Lisa

Dagens skörd


En tur i skogen resulterade i några gula fynd! Imorgon blir det förmodligen en sväng ut igen =). Men det vara inte bara vi som njöt av att vara ute i skogen utan vi stötte på både en huggorm och en snok, fast på olika ställen.

/David&Lisa

Natur-Magi och så Vi

Lördagsmys


Middagen igår bestod av ett hopplock av små delikatesser..Manchego ost, marinerade vitlöksklyftor, parmesan, oliver, kronärtskocka, dipp och grönsaker.

/David&Lisa

Att fylla på energiförrådet i skogen

I Sherwoodskogen..


Skönt att bo nära skogen så att Billie och Vilja får springa av sig!

/David&Lisa

På väg till skogen


Två små, som är ivriga som få! =)

Grillkväll


Ikväll tyckte Oskar att vi skulle ta och grilla ute på gården så då gjorde vi det. Tyvärr hade vi lite otur med vädret för det började precis regna då vi satt oss för att äta, så vi fick fortsätta måltiden inomhus. Hur som helst så var det väldigt mysigt och Oskar var väldigt nöjd över att han kommit på detta ypperliga förslag! =)

/David&Lisa

Tigeröga..


Det här armbandet som vi ska skicka till en kund innehåller Snöflingeobsedian, Tigeröga och Leopardjaspis. Hoppas hon blir nöjd, hon har själv valt stenarna! =)

/David&Lisa

Så här såg vi ut idag och det här åt vi ;)


God lunch och fint väder i vacker "medeltida" stad, det är trevligt det! ;)

PS! Mormor Anna-Greta, ser du att jag har nytt läppstift? ;)

/Lisa

Lunch i Söderköping


Idag hade vi tänkt vi åka till Löfsta slott som ligger här i närheten..men eftersom vi bara varit där en gång tidigare (på midsommar) så kom ingen av oss ihåg var vi skulle svänga av så istället åkte vi till mysiga Söderköping. Där strosade vi omkring och åt en lätt lunch. Fler bilder kommer senare ;).  

/Lisa

Min vän och naturen


Bilder som jag tog när Tessa var på besök.

/Lisa

"Må jag aldrig få teflonögon"


Bild: Google

Ernst Kirchsteiger är enligt mig en otroligt klok och fin man (människa) och jag imponeras av hans närvaro, energi, skaparglädje och avsaknad av rädsla inför att bryta mot den typiska mansrollen. En sådan människa gör mig glad! =) Han är i kontakt med både sin maskulina och feminina sida/energi, vilket jag anser att vi alla har inom oss. Han vågar helt enkelt vara den han är, innerst inne, utan att förställa sig. En otroligt bra förebild anser jag! Sen har han ju en sjuk känsla för färg och form vilket inte gör honom direkt sämre! ;) Sen tycker jag också att han verkar vara ödmjuk och kärleksfull och uppskatta naturen.

Här om dagen såg jag ett program av "Sommar med Ernst" då han bland annat var på besök i Abisko. När man satt högst upp på ett berg och tittade på solen som aldrig gick ner så han något i stil med "Må jag aldrig få teflonögon". Vad han menade var att han är glad att han är "öppen" och kan uppsktta allt det vackra i naturen och ta in den. Ofta när jag ser Ernst på tv så sitter jag och nickar jag "jamar" med för jag förstår hur han tänker och framförallt känner..

/Lisa

 

Underbart med grönsaker!


Jag älskar verkligen grönsaker i alla dess former. Men det kan vara svårt att uppskatta naturlig och hälsosam mat om man samtidigt stoppar i sig sådant som är skadligt, exempelvis halvfabrikat, socker, tillsatser osv. Jag är inne i en period då jag försöker att äta nyttigt och röra på mig och då kan jag också verkligen njut av en sån enkel sak som en härlig grönsaksgryta med egenplockad svamp =). Jag började med att steka de grönsaker som jag var sugen på och sedan kokade jag dom i lite vatten. Kryddade med vitlök, ingefära, salt och peppar. Åt alltsammans med naturell keso, supergott! Till efterrätt blev det blåbär som jag plockat i dag med lite mjölk, kanel, krossade linfrön och solroskärnor. Mums enligt mig ;).

/Lisa

Vad gör man?


Ja vad gör man när man är ute i skogen och kommer på att man vill plocka blåbär? Jo, när det hände här om dagen så tog jag helt enkelt fram en hundbajspåse (oanvänd) som jag hade i fickan och plockade i. Och vad gör man på hemvägen när man hittar fina kantareller? Jo då plockar man fram den medhavda mössan och fyller den. Man tagar vad man haver, helt enkelt! ;)

/Lisa

Äsch då, det här bjuder jag på ;)


 
Jag älskar min lilla Vilja väääldigt mycket! ♥ 
 Märks det? ;)

Här kommer en liten kärleksförklaring ;)

Vilja, din päls är vit som snö och likaså är min hud,
Du älskar mat, speciellt ost, nästan lika mycket som jag,
Vi har båda mycket energi och gör vad som helst för lite godis,
Du älskar att pringa på dina små korta ben och även jag har korta ben,
Du är den finaste och klokaste lilla vännen man kan ha,
 och jag älskar dig bara mer för varje dag!   


/Lisa

Pannkakor, igen!


Jag tycker att det är så himla praktiskt att slänga ihop en kolhydratsfri pannkakssmet, så jag gör det ganska ofta. Eftersom David är borta så gjorde jag bara en enkel smet för en person på 2 ekologiska ägg, 1 dl mjölk, 1msk fiberhusk (malda psylliumfrön) och en skopa proteinpulver (sånt som alla styrketränare har hemma). Jag använde ett proteinpulver med banansmak så man kan säga att det blev bananpannkkor =).

Blåbären plockade jag tillsammans med Billie och Vilja här om dagen. Vilja är som sagt en riktig hejjare på att plocka/äta bären och hon är smart som ser var jag har sett ut dom finaste och så skyndar hon före mig =). Billie tycker det är enklare att äta de bär trillat av från risen då vi andra plockat =). Det finns så himla mycket blåbär i skogen som ligger ca 200 meter från oss. Så imorgon tänker jag ta med bärplockaren och "gå lös" på bären. Jag menar, det vore ju himla osmart att ignorerar dessa underbara bär som är gratis och sedan gå på affären och köpa dom i vinter! Eller hur?

/Lisa

Armband på beställning



Idag fick vi en beställning på två armband med önskemål om specifika stenar och färger. Jättekul att få tillverka dessa och lite förvånande att någon hittat till vår hemsida! Det var länge sedan den uppdaterades men det kanske ändå bra att den finns där =). 

/Lisa

Indisk bomull, men var är bomullen?!


I februari fick jag några frön Indisk bomull av min vän Lisa, som jag och David sedan sådde i en kruka. De har vuxit fint och har härligt klorofyll-gröna blad. Men jag undrar, kommer det bli någon bomull eller? =)

/Lisa

Inte bara fint inre


Therese är en mycket klok och fin person, en av dom bästa jag känner faktiskt! Och hon är dessutom riktigt bildskön! =) Kom just att tänka på att vi känt varandra i lite dryga 20 år..det är en ganska lång tid..

/Lisa

Min fina vän på besök


Therese har varit här och vi har snackat i 12 timmar non-stop! =) Tog med henne på en långpromenad, trots att hon bara hade med sig fina sommarsandaler. Jag glömde att säga åt henne att ta med oömma kläder och gympaskor..för det måste man tydligen säga till norrlänningar som numera bor i Stockholm! ;)

/Lisa

Är sommaren över?


Tyvärr känns det som att sommaren börjar lida mot sitt slut fast man egentligen inte vill det. Luften börjar kännas kallare och vindarna är lite starkare. Jag hoppas att det vänder och blir sommar på nytt, vore inte det härligt?! Och alla får vara lediga och hitta på roliga saker hela dagarna. Det röstar jag på =).

/Lisa

Rensade och fina


(Vilja kollar så att alla svampar är noga renasade)

Jag fick hjälp av Lisa att rensa alla svampar igår kväll och klockan blev så mycket att jag bara ställde in dom i kylskåpet under natten. Idag tänkte jag fortsätta med att förvälla dom och sedan frysa in det mesta. Fick lite råd av min "kantarellgalna" mamma om hur man ska göra det på bästa sätt =).

/Lisa

Svaaaaaaamp!!!!


(Inte så "snygg" bild men jag var ju tvungen att knäppa av den för att visa er!)

Ikväll åkte jag och min kompis Lisa ut en sväng i skogen för att släppa hundarna och njuta av en skön promenad. Tog med oss en kasse var ifall vi skulle råka på någon svamp...och det gjorde vi!!! Stora, fina, gula kantareller som fanns på ett och samma ställe. Vi behövde alltså inte leta utan dom hoppade i princip ner i våra kassar av sig själva! ;) Och kanske det bästa av allt är att Lisa inte är lika förtjust i denna delikatsess som jag, så jag fick allt själv! Jag känner mig rik just nu! =)

/Lisa

Mysiga Vilja

En bild på David

Det regnar!


Idag hade vi ställt väckarklockan på 10.00 för att gå ut på en långpromenad med hundarna. Men typiskt nog så ösregnar det! Det ser inte heller ut som att det tänker sluta snart..jaja, nu dricker vi vårat morgonkaffe och surfar runt istället ;)

/David&Lisa

Idag får vi besök..

 

..av en barndomsvän till mig. Det kommer bli superkul!!

/Lisa

Ost?



Jag älskar goda ostar men tyvärr är det ingen lyxig ost på bilden men däremot en riktigt härlig tvål från Lush som vi köpte här om dagen. Det är ett märke som säljer tvålar och andra hudvårdsprodukter som INTE är djurtestade alls! Andra som säger sig sälja "icke-djurtestade-produkter" luras lite eftersom produkten endast inte är djurtestad i det sista ledet men kan väl vara det i tidigare led av produktionen. Hänger ni med?;) Jag tycker hur som helst att man borde förbjuda tester på djur så därför är det ju toppen med en butik som denna och kul att den finns här i Norrköping ;).

/Lisa

Det blev ett återbesök på våffelstället idag! =)




Idag testade vi nya goda tillbehör på våfflorna och efter den goda brunchen strosade vi kring strömmen och gick en kort sväng på stan.

Hoppas ni får en fin fredagskväll! =)

/David&Lisa

Några guldfynd från skogen


När jag var ute med hundarna i skogen så råkade jag på några mini-kantareller. Jag tänkte genast "här kanske det finns fler!". Jag hade inget att plocka i och fullt upp att hålla koll på Billie och Vilja så jag gick bara och letade en liten stund men hittade faktiskt några stycken som var ganska stora. Jag stekte dom i smör, lite salt och vitpeppar och dom smakade underbart! =).

/Lisa

Ahhh va gott det är!


Här om dagen gjorde vi lchf-pannkakor med hemmagjord drottningsylt, grädde och keso. Skulle kunna äta det varje dag..nästan..;)

/Lisa

En fixad Ronja Rövardotter? =)


Ibland känner jag mig som Ronja! =)

/Lisa

Töntigt men också lite roligt ;)


Jag som en tjusig dam..


Min dansande mamma =)..


..och David i Pirates of the caribbean =) 

/Lisa

Overkligt



Ja det känns faktiskt lite overkligt när vägen plötsligt reser sig rakt upp mot skyn. Det händer på flera ställen längs med Göta kanal då båtarna ska passera broarna. Jag fick se det här för första gången då mamma var och hälsade på för några veckor sedan. Självklart var jag ju tvungen att knäppa en bild ;).

/Lisa

"Den långa rundan"


Vi brukar gå en runda här med hundarna som tar ca 40 minuter. Vi kallar den för "den långa rundan" trots att den ju inte är jättelång ;). Men den passar perfekt för att hundarn ska få springa av sig och för att vi ska få lite motion. Det bästa med den är faktiskt att den är så varierande då man först går igenom en liten skog, sen kommer ut på ett stort fält, därefter går igenom en lång kastanjealé och slutligen passerar ett kvarter med bostadshus. Trevlligt med lite variation under promenaden! Och det kan tilläggs att det går bra att ta av sig tröjan när det blir för varmt (som David gjort på bilden) eftersom man sällan träffar någon. Perfekt! ;)

/Lisa

Kvällsdopp


Igår kväll åkte jag och min kompis Lisa och hennes son Oskar till sjön Glan. Oskar passade på att ta ett svalkande kvällsdopp medan vi andra tittade på. Han strödde även ut vackra fjädrar i vattnet som han hittat på klipporna. Det blev vackert mot det blåa, spegelblanka vattnet.

/Lisa

Vegetariskt krubb




Sojabullar, färsk vitkål (med vinäger såklart), sojabönor och sås gjord på turkisk yoghurt, soltorkade tomater, fetaost och vitlök. Passar väldigt bra en varm sommardag =).

Två bilder från igår



Trevlig Onsdag!

/David&Lisa

Färgargårdens Café



Färgagåden är ett omtyckt ställe för Norrköpingsborna och ligger vackert längs med Motala ström, i närheten av centrum. Jag såg detta tips i en Norrköpingsblogg och blev sugen på att testa deras poppulära våfflor! Jag beställde en med skagenröra och räkor och David valde en dubbelvåffla med hjortronsylt, grädde och glass. Mumsfilibabba!

/Lisa 

En svunnen tid?



/Lisa

Fjäril vingad..


En fjäril, vacker som få!

/Lisa

Små lätta moln


Idag har jag varit vid Ljusfors naturreservat. Där är det vackert!

/Lisa

Sommar och sol


Underbart varmt här i Skärblacka idag!

/Lisa

Solen skiner idag med..


..så det blir nog att ta sig till vattnet för lite solning och avkoppling. Trevlig måndag! =)

/Lisa