Vi är ett norrländskt par som sedan några år tillbaka är bosatta i Örebro. Våra intressen är bland annat djur, natur och kreativt skapande i olika former.

Vi tillverkar och säljer smycken av silver och halvädelstenar som går att köpa på vår hemsida; www.energismycke.n.nu

/David&Lisa



Fångad i ett motljus


Hej på er, tisdag idag. Jag öppnar kl 6.00 på förskolan idag och det innebär att jag slutar tidigt, kl 14.00. Det känns superbra.

Jag slänger in några löv från helgen som fastnade i min lins. Om jag inte berättat det förut så gör jag det nu. Det går att tidsinställa inläggen här på bloggen så oftast förbereder jag ett inlägg bestämmer sedan när det ska publiceras. Så nu vet ni det om ni har undrat! =)
 
Ha det gott!

/Lisa

Lite gott


Alltså, ni måste bara göra den här kakan/chokladtårtan med vit choklad, som jag redan lagt ut recept på! Den är beroendeframkallande, fettsnål och man orkar nästan äta upp hela själv! Jag tror det blir tredje helgen i rad nu som vi äter den =). Saltlakrits (första bilden) är ju inte heller fel om man är för lat för att baka =).

/Lisa

Söndagen den 30:e oktober


Godmorgon! Vi startar dagen med lite kaffe i dom goda (och snygga) Filippa K-muggarna. Jag tar lite kaffe med mycket mjölk och David dricker svart.

 Idag drar vi tillbaka klockan en timme vilket känns skönt. Solen är ju så viktig för vårat välbefinnande. En av fördelarna med att jobba på förskola, enligt mig, är att vi är ute mycket under dagarna vilket gör att man orkar mer.

Hoppas ni får en skön söndg med god mat och vila, kreativt skapande, trevligt sällskap eller något helt annat som ni behöver!;)

Kram/Lisa

Dagens löv


Jo men ni har väl märkt att jag gillar att fota löv vid det här laget?! =) Men dom är ju så vackra och med en kamera i handen så upptäcker man så mycket mer av allt det fantastiska som naturen har att erbjuda!

OBS! Fler löv kommer att dyka upp här så alla som inte gillar löv ombeds titta borta =)!

/Lisa

Stillsam fredag


Vi tar det riktigt lugnt ikväll, lyssnar på musik, sitter vid datorerna och ser något avsnitt av en serie tillsammans. Vi har nyss ätit vegetarisk choritzo med bröd vilket passar perfekt när man är sjuk och inte orkar anstränga sig allt för mycket.

Hur ser eran fredagskväll ut?

Kram/Lisa

Sjukling


Det är mycket basilusker på förskolan och jag har naturligtvis blivit sjuk. Så idag har jag varit hemma och kommer även att vara det imorgon. Vad gör man då? Jo, man äter naturligtvis massa godis, popcorn och chips och för att det inte ska bli allt för onyttigt så gör man den härliga ruccola- och spirulina-smoothien!=) Och sen så sitter man och nätsurfar och beställer hem fina saker som man förjtänar! Ibland är det inte helt fel att vara sjuk, även om det är roligare att vara frisk.

/Lisa

Skymning



/Lisa

L som i löv


Löv i olika bruna, gröna, gula och orangea nyanser.

Jag är hemma en snabbis men ska tillbaka till jobbet för arbetslagsmöte. Jag jobbar nu på en privat förskola inne i Norrköping. Förskolan har bara funnits i ett år så vi har en hel del att diskutera och planera.

/Lisa

Hej på dej du!


-Om jag sitter så här stilla och tittar rakt in i kameran så får jag godis av min matte..så därför går jag med på det! (Vilja)

Goood och feeeet sås!


God citronkaka med vit och mörk choklad som vännen Lisa hade med sig i lördags. Och goda, syrliga hallon som passade perfekt till.



Till dom vegetariska biffarna bjöd vi som sagt på rödkål- och kikärtssallad och hemmagjord bearnaisesås.

Så här gör du såsen som passar till nästan allt;

1 ägg (lite mindre vita)
Rapsolja (utan smak och det är viktigt)
citron
vitvinvinäger
1 vitlök
Kryddor så som dragon, chilipulver och persilja (andra funkar också)

Mixa ihop ägget med dubbelt så mycket rapsolja. Pressa i vitlöken och citronsaft. Häll i lite vinäger och smaksätt med valfria kryddor (själv jag gillar mycket dragon och chilipulver).

/Lisa

Heldag


En bild som jag tog igårkväll under promenden med hundarna.

Idag åker jag till jobbet vid åtta på morgonen och kommer hem vid åtta-tiden på kvällen. Samma sak gäller imorgon då vi även då har kvällsmöte. Tur att jag inte har småbarn tänker jag..

Ha en fin Måndag!

/Lisa

Uppiggande spirulina-smoothie


Den här supersmarriga, grönfärgade smoothien gjorde vi i lördags. Testa, du kommer inte bli besviken! :)


Grön och uppiggande smoothie!

Du behöver;
Frysta annanasbitar
Frysta mangobitar
Ruccolasallad
Äppeljuice
En klick spirulina

Mixa ihop alltsammans och servera förslagsvis i fina drink/vinglas och garnera med några ruccolablad. Har man ingen spirulina att tillgå så kan man ju såklart hoppa över det.

Baka, baka smarrig kaka!


Behöver  jag säga att jag och Lisa åt upp nästan hela kakan på en gång? ;)

Här kommer receptet på den goda chokladkakan/tårtan som jag och Lisa avnjöt i fredags framför idol. Den är superlätt, inte allt för onyttig och väldigt saftig.


Min vän Lisas saftiga chokladtårta.

3 ägg
2 dl socker (man kan ta lite mindre om man vill)
1 burk kesella (250g) fungerar bra med 1% fett men man kan ta 10% också om man vill =)
1 dl vetemjöl
Nästan 1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk smält smör
1 msk starkt kaffe eller vatten
1 vitchokladkaka

Så här gör du;

Vispa ägg och socker.
Blanda torra ingredienser.
Rör ihop alltsammans och grädda i ugnen på 200 grader i 20-25 min, men inte för länge!! Ta ut kakan och lägg på den vita chokladen som får smälta över. Låt kakan svalna något innan du hugger in! =)

/Lisa

Billie-fisken


Sånt vi passerar längs vår långpromenad..

Ser ni Billie på första bilden, hon ser nästan ut som en långhårig katt ;). Men rubriken "Billie-fisken" då? Jo, David brukar kalla henne för det eftersom hon brukar hoppa och bita/leka med sitt koppel, på väg hem från promenaden, och då känns det nästan som att man fått napp :)

/Lisa

/Lisa

Blodiga biffar, vegetariska såklart! =)


Ikväll bjöd vi Lisa på vegetariska biffar, hemmagjord bearnaiseås och kikärtssallad med rödkål. Och vinglasen fyllde vi med ruccolasmothie. Allt blev så gott så jag tänkte dela med mig av allt här och först ut är alltså dom vinröda biffarna. Vi har inte följt något exakt recept så man får själv känna sig för hur mycket man vill ha va varje =).

Blodiga, vegbiffar


Du behöver:
Morötter
Potatis
Rödbetor
Zucchini
Färsk ingefära
Vitlök
Buljongkrydda
Något att binda med, tex maizena, potatismjöl lr fiberhusk
Olivolja
Salt & peppar

Börja med att riva morötter, potatis, rödbetor och zucchini och ingefära. Lägg i en stor bunke och pressa i vitlök och krydda med salt och peppar. Rör om (gärna med händerna) och tillsätt maizena, potatismjöl eller vad du nu väljer. Forma till lagomstora bollar och lägg på en plåt med med ordentligt med olja. In i ugnen på hög värme (kanske 225 c) i ca 10 min. Ta sedan ut plåten, sänk värmen något, och platta till bollarna till lagomt tjocka biffar. In i ugnen igen till dess att biffarna fått en lite krispig yta.
Färdigt!

/Lisa

Små små tassar..


..som älskar att studsa fram på olika underlag.

Förra helgen


Dom här bilderna knäppte jag förra helgen då solen sken, himlen var klar och luften krispig. Idag när jag vaknade var det mulet och blåsigt och inte alls lika härligt. Hoppas på lite roligare väder senare idag/imorgon så jag kan ta en långpromenad med hundarna och fota lite mer =).

/Lisa

Äntligen fredag! =)



Härligt med helg. Speciellt nu när man man börjat jobba och har mycket nytt att komma ihåg och lära sig! Ikväl blir det till att titta på Idol, baka kaka och äta popcorn. Kakan vi ska slänga ihop är så saftig och god med mycket chokladsmak. Jag lägger upp receptet på den lite senare så att ni också kan göra den om vill. 

Ha en jättetrevlig fredagskväll!

/Lisa 

En röd klick


Röd är en härlig färg tycker jag! =)

/Lisa

Upplysta


Jag säger det igen, hösten är den vackraste årstiden!

/Lisa

Dans i kvällssol



En växt som dansar i kvällssolen?

/Lisa

Vill inte sitta still


Jag har nog nämt det förr, alltså att det är svårt att fota lilla fröken Billie. Det beror dels på hennes mörka päls men också på att hon är en liten vakthund som aldrig vill sitta still och absolut inte vill titta in i kameran!;)

/Lisa

Min lilla blomma!


Söt som socker och vit som snö, är min lilla Vilja! =)

/Lisa

En liten promenad


Det finns inte mycket som slår kvällssolen en klar höstdag i oktober.

Härligt att få vara ute i skogen med dom man gillar bäst!

/Lisa

Den bästa av alla Viljor


Det här är en brud med stark Vilja!

Vilja i skogen


Jag är så glad över att vi har möjlighet att ha våra älskade hundar lösa i skogen istället för kopplade i stan..

/Lisa

En bit bark


Trädens bark är så vacker tycker jag. Tänk så många småkryp som lever där..och inte behöver dom betala en krona för sitt fina boende! =) Så bra tycker jag att vi alla borde ha.

/Lisa

Röda Lövet


När vi bodde i Nyåker (för ca 5 år sedan) bestämde vi oss en dag för att skaffa en till katt. Vi hade redan katten Mitzie men tänkte att det skulle vara kul att ha två. Vi hittade några kattungar på blocket som vi fastnade för och åkte därför ända till Skellefteå för att hemta hem en av dom. Den kvällen körde vi sammanlagt 50 mil och med oss hem hade vi världens sötaste kattpojke. Hela vägen hem satt vi och försökte komma på vad vi skulle kalla honom men det slutade med att han fick behålla det namn som den lilla flickan, i familjen som vi köpt honom av, hade bestämt, alltså Röda Lövet. Det blev sedan att vi kort och gott kom att kalla honom för Lövet. Tyvärr finns han ju inte kvar hos oss idag men jag kom i alla fall att tänka på honom igår när jag höll det här röda lövet i min hand.

/Lisa

Löv på rad och Viljas bakdel


Här på trädet luktar det spännande, tänker Vilja..

Naturnörd








Ni har väl knappast missat att jag älskar naturen ;). Men fråga mig inte vad vi har valt att kalla allt det vackra och naturliga för det har jag inte det blekaste om...för mig blir det bara ord som knappast kan beskriva den magi jag känner i naturen.

/Lisa

Magiska höst


Jag älskar den kalla, friska luften och de vackra färgerna. Hösten är härlig!

/Lisa

I duschen


När jag kom hem idag var jag genomfrusen och i behov av en varm dusch. Billie tyckte tydligen att hon också behövde lite värme och avkoppling och kom därför in och bad om att få bli duschad. Som hon njöt! Vi satt läänge på badrumsgolvet till dess att vi båda såg ut som russin. Som ni ser hade Billie svårt att hålla ögonen uppe.

/Lisa

Intressant..



Vad säger ni om denna? Min spontana tanke är ayy båda har rätt.
.
Eller vad har du att säga om saken min vän Lisa? Tänkte på dig när jag såg bilden ;).

/Lisa

Ont om tid och gott med basilika


Det är härligt med basilika i kruka, tycker jag, och här om dagen använde vi dom till att göra egen pesto. En storfavorit hos oss som ni kanske märkt! =)

Jag har börjat jobba heltid och är lite tveksam till om jag kommer hinna med att fota och blogga..men vi får, se jag ska i alla fall ge det ett försök! Gissar att mormor och morfar skulle tycka det var tråkigt om jag jag gjorde det ;).

/Lisa

Jag vill vinna =)

Jag har hittat en snygg och skön dunkappa som jag verkligen gillar. Och nu såg jag att man kunde vinna 1.000 kr att handla för på webshoppen Stayhard.se om man är med i en bloggtävling. Här är länken till Outlet Sveriges hemsida (där man tävlar om presentkortet) och nedan finns bilden på jackan som jag skulle köpa om jag vann! =) 1 av 10 vinner så oddsen är ju inte helt tokiga..





/Lisa

Inte bara skor


Det blev lite mer saker än bara skor under shoppingturen, förvånade? ;) Jag köpte en grå kofta, en mascara och så svängde jag förbi på den lokala loppisen och köpte fatet och burken på bilderna. Fatet var dyrt, hela 170 kr, men så går försäljningen till välgörande ändamål plus att jag VERKLIGEN tyckte om det! ;) Och burken köpte jag till David som han kan ha kaffet i då han är den stora kaffedrickaren i vårat hushåll. ´Trevligt nog gillade han burken.  

/Lisa

Dagens macka


Jag har varit och shoppat vinterskor idag och när jag kom hem var jag hungrig och gjorde mig en macka. Undrar vad vi ska hitta på för något till middag..Vad tänker ni äta denna lördag?

/Lisa

Onödigt med rubrik




/Lisa

Gottis


Jag köpte såklart med mig lite kinesiskt godis på som vi smaskat på här hemma. Gott med lite annorlunda godsaker i snygga förpackningar. Dom gröna och blåa små skålarna köpte jag också i Macau för 5 kr styck.
Ikväll blir det middag hos vår vän Lisa och då tar jag med mig lite gottigott så hon också får prova.

/Lisa

Några motiv


Takmålning.


Kista i en park.


En till takmålning.


En vägg.

Sånt jag fotade i Macau.

/Lisa

Gott var det här


I tisdags tog vi avsked av Macau genom att äta den fjärde i raden av goda buffeer. Fräscht och gott var det men som vanligt åt jag liiite för mycket av allla sötsaker =). Min ursäkt; "Jag äter ju inte kött så då finns det mer plats för efterrätter".

/Lisa

Det tar aldrig slut


Resan har tagit slut för den här gången men jag har fortfarande många bilder som jag inte hunnit lägga upp. Det känns skönt att vara hemma men jag kommer säkert att sakna "livet i Macau". Det är verkligen roligt och spännande att besöka platser man aldrig tidigare varit på och betrakta människor och kulturer som skiljer sig mot sin egen. Det berikar ens liv och ger perspektiv på saker och ting. 

/Lisa 

Man har aldrig tråkigt när man har kameran med..


Jag är ganska rastlös och otålig som person. Men när jag har med mig kameran så har jag aldrig tråkigt och jag skulle kunna gå sakta i timmar och "söka motiv". Det är bland det roligaste jag vet =).

/Lisa

Hon som skyddar Macauborna


Sista dagen i Macau promenerade vi till den här stora, och enligt mig, vackra statyn. Den står för beskydd och jag tycker verkligen att det är vad den förmedlar. Den känns lugn, moderlig, och ödmjuk där den står, intill vattnet.

/Lisa

Färgglada t-shirts


Det är minst sagt knepigt att fota folk på gatan. Om man skulle fråga alla man vill fota så skulle man få konstlade miner och om man inte frågar så riskerar man sura miner! Så jag fotar i smyg, snabbt som attan. Tyvärr resulterar det i ganska oskarpa bilder och mestadels på folks ryggtavlor. Det är ju lite synd..

/Lisa

En som fotar och en som kollar kartan


Mamma kollar karta och jag fotar. Jag tycker man ska ägna sig åt det man är bäst på =). Vi utgör ett bra reseteam, mamma och jag. Tack för den här toppenresan!

/Lisa

Motiv jag fastnat för en kort sekund..


Det är så roligt att promenera i ett främmande land och "se bilder" som man sedan knäpper av, av saker som man tidigare inte sett..

/Lisa

Lite bilder från en promenad i stan



/Lisa

Ett tema


Under min konstutbildning på Solviks Folkhögskola ingick foto. Vi fick prova på att fota och framkalla i labb men fick också lite undervisning i bildkomposition och hur man fördelaktligen bör tänka när man fotar. Det här är ju 6 år sedan nu men jag kommer ihåg att en av mina lärare sa att det kan vara bra att "tänka i teman". Hon menade att när man exempelvis är ute och reser så kan man bestämma sig för ett visst tema istället för att "fota allt". Igår, under en promenad, valde jag att göra det och som ni kanske uppmärksammat blev mitt tema blått. Det är faktiskt ganska roligt att vara på "jakt" efter exempelvis en färg, ett mönster, ett föremål eller en viss sortens människor.

/Lisa

Det är VERKLIGEN både och..


Att se på djur i fångenskap är både roligt och jobbigt, mest jobbigt faktiskt. Jag känner verkligen djup stor sorg över hur vi människor väljer att behandla djur. Pandorna var fantastiskt fina och det var kul att se dom äta bambublad på ett smart sätt. Men också hemskt att tänka på att dom troligtvis till största del lever sna liv inomhus på liten yta =(. Detsamma gällde för fåglarna och aporna som vi såg igår...små burar i järn och utan några naturliga inslag! Inga träd, grenar eller liknande utan de lever på betonggolv med endast järnrör att sitta på. Mitt hjärta blöder när jag ser sånt och jag blir gråtfärdig..det är för mig ett mysterium hur vi människor kan vara så grymma (omedvetna) varelser.

/Lisa

Två män i ett kvarter och bilar på rad



På förmiddagen idag strosade vi runt i ett äldre kvarter och gick in i små krimskramsaffärer. Sedan mötte vi upp Simon i Macau Tower för att testa deras lunchbuffé.

/Lisa

Svartvitt och röda inslag



/Lisa

Gult tema


Ha en fin tisdag!

/Lisa

Bekvämt


Jag och mamma är överens om att det är viktigt att ha sköna kläder och skor när man är ute och reser. Jag kör på långklänning och platta sandaler. Perfekt när det är varmt och man ska promenera mycket.

/Lisa

Söndagsbilder


Har inte mycket att säga om bilderna.. bara sånt som fångat min uppmärksamhet under dagens strövande på ön Coloane.

/Lisa

Vi tog bussen över bron


Idag tog vi bussen över bron till ön här intill. Mamma var som vanligt redo och hade läst på om vad vi kunde se och göra där.

/Lisa

En liten fågel?


Är det inte likt?

/Lisa

Härligt med färg och pynt


Jag blir glad av alla färger!

/Lisa

Jag gillar tecken!


Kinesiska tecken tycker jag är fantastiskt vackra.

/Lisa

A-ma tempel


Dagen i sin helhet. Vi solade och badade vid poolen i någon timme och gick sedan ut och åt en lätt lunch. Därefter tog vi en taxi till A-ma tempel där jag fotade ovanstående bilder. Det var ett riktigt trevligt tempel med mysig och lättsam atmosfär. På vägen hem gick vi in i små roliga affärer där vi shoppade lite smått och gott. Vi handlade för andra gången bakverk på det omåttligt poppulära Koi kei bakery. Vi gick in i en hundaffär där mamma köpte en julklapp till Vilja, en jättefin liten röd jacka med kinesiska tecken =). Och bäst av allt på den affären var den söta och glada hunden som kom och mötte oss i dörren. Självklart kunde jag inte låta bli att gosa läänge med honom! =)

/Lisa